Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600
Zupa marchewkowa z imbirem i pastą harissa - ŁATWE PRZEPISYŁATWE PRZEPISY
zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa z imbirem i pastą harissa

Zupa marchewkowa łącząca imbir i pastę harissa działa rozgrzewająco, uzupełnia niedobór witamin i stawia na nogi. Ma zbawienny wpływ na organizm zwłaszcza wtedy, gdy zagraża mu infekcja. Proponowana wersja to kremowa zupa o wspaniałym pomarańczowym kolorze.

Zupa marchewkowa z imbirem i pastą harissa

Ilość składników pozwala na przygotowanie dania dla 3 – 4 osób, nie zajmie nam to więcej niż 30 minut i zupa marchewkowa gotowa!

Składniki: Przygotowanie:
  • oliwa z oliwek
  • ½ szklanki krojonego pora
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 – 2 łyżki pasty paprykowej harissa
  • 2 ½ szklanki pokrojonej marchwi
  • 1 ½ litra rosołu warzywnego
  • sól
  • orzeszki piniowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  1. Posiekane cebulkę, czosnek i por usmażyć na oliwie z oliwek.
  2. Na patelnię wrzucić następnie pokrojoną marchew, kminek. Całość posolić i dusić przez około 10 minut.
  3. Warzywa zalać rosołem i dusić do miękkości.
  4. Kiedy marchew jest już miękka, zupę zmiksować blenderem ręcznym, jeśli jest zbyt gęsta dolać odrobinę wody lub rosołu – konsystencja zależy od Twoich upodobań.
  5. Do zupy dodać harissę, sok z cytryny i imbir. Jeśli to konieczne, doprawić jeszcze solą lub pieprzem.
  6. Orzeszki piniowe i posiekaną natkę pietruszki poddusić na oliwie z oliwek – tak przygotowaną masą posypać zupę na talerzach.

Jeśli nie uda Ci się kupić pasty chilli harissa, łatwo przygotować ją samodzielnie w domu.

zupa marchewkowa

Składniki:

  • 3 – 4 czerwone papryki odmiany kapia (można wykorzystać również suszone pomidory marynowane w oleju roślinnym)
  • 1 – 2 sztuki świeżych papryczek chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (ziarnistego)
  • sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka suszonych nasion kolendry
  • oliwa z oliwek (jeśli paprykę zamienisz na suszone pomidory, nie dodawaj już oliwy)

Papryki upiec w piekarniku. Kiedy skórka zacznie się przypiekać, należy wyciągnąć papryki z piekarnika, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i oczyszczone wrzucić do naczynia miksera. Dodać przyprawy: świeże papryczki chilli, czosnek, pieprz ziarnisty, sól, kumin, sok z cytryny, suszone nasiona kolendry. Całość zmiksować na pastę, którą można rozrzedzić jeszcze oliwą z oliwek.

Nasza rada:

  • Smak pasty będzie wyraźniejszy, jeśli suche przyprawy (kolendrę, kumin i pieprz) uprażysz wcześniej na suchej patelni (bez dodatku oleju)

mrkvová-polievka1-300x165

Działanie prozdrowotne marchwi

  • poprawia wzrok,
  • pomaga przy profilaktyce chorób nowotworowych i chroni przed chorobami serca,
  • spowalnia procesy starzenia,
  • pomaga utrzymywać w zdrowiu zęby i skórę

Zupa marchewkowa dzięki swemu lekko słodkawemu smakowi jest lubiana również przez dzieci.

Mamy nadzieję, że nasz propozycja Wam posmakuje. Życzymy smacznego!

zapiekanka warzywna

Bez mięsa

ciasto z brzoskwiniami

Desery & kolacje

pizza-recept

Makaron i pizza

Menu Title