Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600
Zdrowe wypieki – czym zastąpić tradycyjne składniki - ŁATWE PRZEPISYŁATWE PRZEPISY
zdrave-pecenie-650x433

Zdrowe wypieki – czym zastąpić tradycyjne składniki

Czy zdarzyło Ci się kiedyś znaleźć wspaniały deser, na sam jego widok ciekła ślinka, ale po przeczytaniu przepisu odkryłeś, że jest w nim mleko, a Ty masz przecież alergię na laktozę? Albo nie możesz jeść jajek, w do ciasta trzeba dodać dwa. Ilu z was cierpi na celiakię lub po prostu unika glutenu? Możemy Wam podpowiedzieć, jak piec zdrowiej i co to są zdrowe wypieki. Wystarczy się nauczyć, czym można zastępować niektóre składniki i wcale nie trzeba stosować drakońskich wyrzeczeń.

Zdrowe wypieki – czym zastąpić tradycyjne składniki

Z myślą o osobach cierpiących na „popularne” alergie czy nietolerancje pokarmowe przygotowaliśmy poniższy artykuł, w którym omówimy sprawdzone sposoby zamieniania jednego składnika innym w taki sposób, by nie zostały zmienione walory smakowe dania.

CUKIER

Masz ochotę na słodkie, ale unikasz kolejnej „pustej” dawki glukozy. Tradycyjny biały cukier rafinowany dodawany do słodkich ciasteczek, ciast z kremem czy placów można zastąpić wieloma innymi zamiennikami, które oprócz walorów smakowych będą miały również walory odżywcze. Zdrowe wypieki to właśnie wypieki pozbawione białego cukru.

zdrowe wypieki

Nie mamy tu na myśli żadnych sztucznych słodzików, ale zdrowe naturalne alternatywy białego przetworzonego cukru.

  • Syrop z agawy –naturalna substancja słodząca, znana od wielu wielu lat, pozyskiwana z tej samej rośliny, z której produkowana jest tequila. Aztekowie uważali sok z agawy za dar bogów. Przypominający miód gęsty syrop jest odpowiedni zwłaszcza do słodzenia napojów. Nie należy go jednak używać w zbyt dużych ilościach i zbyt często, ma bowiem duże ilości fruktozy.
  • Syrop klonowy –pozyskiwany bezpośrednio z drzew klonu, gotowany przez wiele godzin aż do uzyskania gęstej konsystencji, niezwykle bogaty w antyoksydanty. Wybieraj tylko dobrej jakości syropy klonowe, nie syropy o smaku syropu klonowego. Świetne nadaje się do słodzenia ciasteczek, placków, wspaniale pasuje do domowej granoli (muesli). Więcej przepisów z syropem klonowym tu.
  • Miód –równie bogaty w antyoksydanty, odpowiedni do słodzenia napojów, ciast czy placków. Nadaje daniom nie tylko słodki smak, ale również atrakcyjny miodowy kolor. Jest świetnym składnikiem dressingu do sałatek, np. sosu vinegrette.
  • Sok jabłkowy –kup niedosładzany 100% sok jabłkowy i wykorzystaj go do dosłodzenia (w ilości takiej samej jak biały cukier) ciastek – konieczne jest jednak zwiększenie ilości mąki, sok rozrzedza konsystencję ciasta.
  • rodzynki –zmiksuj garść rodzynek mikserem na gładką masę i wykorzystaj ją do posłodzenia wypieków. Nie tylko słodzą, ale są również bogate w antyoksydanty i błonnik.
  • cynamon –nie zastąpi cukru do pieczenia, ale spróbuj zamienić cukier na cynamon w porannej kawie. Nie podniesie wartości kalorycznej napoju, a wesprze system odpornościowy.
  • gorzkie kakao –jeśli w zimie najdzie Cię ochota na słodkie ciepłe kakao, powstrzymaj się od sięgnięcia po słodki rozpuszczalny proszek, przygotuj sobie raczej klasyczne prawdziwe gorzkie kakao. Taki gorący napój jest w stanie okłamać zmysły, zostanie tylko satysfakcja, że uniknęliśmy kolejnej dawki cukru. Jeśli dodasz kropelkę prawdziwej wanilii, brak cukru nawet nie będzie odczuwalny.
  • suszona żurawina –podobne jak suszone rodzynki, również żurawina może być wspaniałą alternatywą rafinowanego cukru. Jest niezwykle bogata w antyoksydanty. Zmiksowana na gładką masę świetnie nadaje się np. do słodzenia muffinów – Placek jabłkowy z żurawiną
  • cukier kokosowy –naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kwiatów palmy kokosowej, bogata w potas. Świetnie dosładza wypieki oraz np. koktajle typu smoothie. My wykorzystaliśmy go do przygotowania kokosowych muffinków z płatkami owsianymi i mango.
  • dojrzały banan –pewnie nie będzie to nowość, ale mocno dojrzałego czarnego banana szkoda wyrzucać, lepiej go rozmiksować i zastąpić nim cukier, np. w muffinkach, ciastach owocowych, owocowych koktajlach lub naleśnikach: naleśniki z bananami.
  • Rum –tak, to nie pomyłka, chodzi o rum. Alkohol można wykorzystać nie tylko do picia i zabawy – spróbuj na rumie skarmelizować świeże płatki ananasa i zjeść je razem z naleśnikami i jogurtem naturalnym. Słodkie szaleństwo!
  • Gęsty syrop balzamico –nie skrapiaj ciasta syropem z cukru i cytryny, wypróbuj coś mniej tradycyjnego. Pogotuj syrop balzamico aż do zgęstnienia, a następnie polej nim ciasto waniliowe

PRODUKTY MLECZNE

Laktoza czy białko mleka krowiego skutecznie uniemożliwiają nam cieszyć się smakiem mleka, jogurtów, czy bitej śmietany. Nawet jeśli dziś bez większego problemu można kupić bezlaktozowe mleko, masło, śmietanę, dajmy szansę składnikom, które mogą zastąpić mleko i jego przetwory. Zdrowe wypieki to często odkrywanie nowych smaków i możliwości w kuchni.

MLEKO
  • mleko sojowe lub sojowy napój w sposób całkowity zastępuje w pieczeniu tradycyjne mleko krowie. Zamień mleko na sojowy napój w stosunku 1:1, a nie poczujesz różnicy w smaku – napój sojowy jest smakowo neutralny. Przepisy z napojem sojowym.
  • Mleko kokosowe –nadaje się raczej jako zamiennik płynnej słodkiej śmietanki, ponieważ zawiera dość dużo tłuszczu. Jest gęste, ma przyjemny kokosowy posmak, świetnie łączy się z wiórkami kokosowymi do przygotowania kremów lub z żelatyną w lekkich owocowych ciastach czy sernikach na zimno.
  • Mleko migdałowe –podobne jak sojowy napój zastąpi w takim samym stosunku klasyczne mleko krowie. Ciasteczkom doda delikatny migdałowy posmak. Jak przygotować mleko migdałowe.
BITA ŚMIETANA

zdrowe wypieki

Nawet jeśli zależy nam na ograniczaniu tłuszczu, czasem trudno odmówić sobie bitej śmietany. Jak można piec zdrowo i nie robić ustępstw w kwestii smaku? Wypróbuj chociażby bitą śmietanę z mleka kokosowego. Jak to zrobić? Puszkę z mlekiem kokosowym trzeba dobrze schłodzić (np. przez noc w lodówce). Po otwarciu puszki, na wierzchu będzie się unosić gęsta tłusta masa, którą trzeba zebrać – pod nią zostanie ciecz, której nie trzeba wylewać, można ją wypić lub wykorzystać do smoothies. Gęstą masę przełóż do wysokiej miski i ubijaj jak zwykłą śmietanę przez 3-5 minut. Kokosowa bita śmietana ma nieznacznie miększą konsystencję niż klasyczna. Można do niej dodać łyżeczkę cukru lub odrobinę wanilii do smaku. A co więcej, ubita kokosowa śmietana wytrzyma w lodówce przez kilka dni.

SER lub TWARÓG

zdrowe wypieki

  • Tofu –mamy bardzo dobre doświadczenie z zastępowaniem twarogu w sernikach tofu naturalnym. Tofu wystarczy rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce i rozmieszać go na gładką masę, dodając 2-3 łyżki mleka sojowego. Do całości trzeba jeszcze dodać skórkę i sok z cytryny, szczyptę wanilii i sernik prawie gotowy. Równie dobrze tofu naturalne zastąpi twaróg w innych przepisach. Wypróbuj np. knedle z tofu, knedle z owocami lub jabłkowy strudel z tofu.

Tofu jest jednak znacznie bardziej uniwersalne.  Tofu wędzone wspaniale zastąpi sery o wyraźnym smaku, np. cheddar. Tofu smakowe, np. chilli lub bazylia zalane roztrzepanym jajkiem świetnie nadaje się do francuskich zapiekanek typu quiche.

Przepisy z tofu wędzone lub tu, tofu chilli lub tu, tofu bazylia lub tu, tofu naturalne lub tu.

MĄKA

Musimy przyznać, że szukanie alternatywy dla klasycznej mąki jest najtrudniejszym zadaniem. Zdrowe wypieki to wypieki bazujące na dobrej jakości pełnoziarnistej mące. Trzeba zapomnieć o zastępowaniu mąk w stosunku jeden do jednego. Tu trzeba naprawdę wiedzieć, co i dlaczego mamy zrobić i czym przepis wzbogacić. Najczęściej jednak sięga się po składniki, które osoby nie tolerujące glutenu mają zwykle w swoich szafkach kuchennych. Mamy kilka wypróbowanych alternatyw, ale wciąż szukamy nowych i ciekawszych sposobów. Zdarza się nam zupełnie wyłączyć z przepisu klasyczną pszenną mąkę, czasem jedynie zmniejszamy jej ilość, częściowo zastępując ją mąką pełnoziarnistą.

Jeśli poszukujecie jednego rodzaju mąki bezglutenowej, która całkowicie zastąpi klasyczną mąkę – możecie sobie dać spokój z poszukiwaniami. Niestety, nie ma takiej mąki. Żadna mąka, ani skrobia sama w sobie nie zachowuje się tak samo jak mąka pszenna. Dlatego warto przygotować sobie np. mieszankę bezglutenową, którą następnie wykorzystamy zamiast mąki klasycznej.    

Sposobów, jak przygotować taką mieszankę jest kilka, my przedstawimy jeden pochodzący z książki Gluten Free Girl, poświęconej zdrowemu pieczeniu dla osób z celiakią:

  • by uzyskać 1kg bezglutenowej uniwersalnej mąki trzeba wymieszać: 200 g mąki ciecierzycowej, 200 g mąki jaglanej, 300 g białej mąki ryżowej oraz 300 g skrobi ziemniaczanej. Pierwsze dwie mąki tworzą część białkową, pozostałe dwie część skrobiową. Wypróbowaliśmy ten przepis, udało się nam z niego upiec nawet ciasto drożdżowe. Trzeba się jednak liczyć z faktem, że mieszanka ma swój charakterystyczny smak, który raczej dominuje w gotowym cieście. Można przepisy wzbogacać dodatkiem wyraźnych przypraw, które przebiją smak mieszanych mąk. W przypadku słonych ciasteczek, smak mieszanki jest jednak dominujący.

Znamy również kilka przepisów, w których zamiast klasycznej mąki pszennej można wykorzystać proste zamienniki:

  • babka – bezglutenową babkę można przygotować używając mąki kukurydzianej. Zamiast maki pszennej sięgnij po mąkę kukurydzianą w stosunku 1:1, pozostałe składniki się nie zmieniają. I możesz się cieszyć tradycyjnym smakiem ciasta, zamiana sprawdza się w 100%.
  • Ciasto ptysiowe – sprawdziła się nam kombinacja ryżowej mąki, mąki ziemniaczanej i gumy ksantanowej.
  • Ciasta owocowe i ciasteczka: drobno zmielone migdały (mąka migdałowa) są droższą, ale bardzo smaczną i zdrową alternatywą klasycznej mąki pszennej.

JAJKA

O tym, czym i jak zastępować jajka z pewnością najwięcej wiedzą weganie. Zadaniem jajek w przepisach jest łączenie, lepienie ciasta. Jajka działają jak klej. Czym je zatem zastąpić?

  • Ziarna lnu –są wspaniałym środkiem sklejającym, mają jednak lekko orzechowy smak, dlatego bardziej nadają się do przepisów pełnoziarnistych, naleśników lub racuchów. Jedna łyżka zmielonych ziarenek lnu zmieszana z 3 łyżkami wody zastąpi jedno jajko.
  • zdrowe wypieki
  • Tofu –ma neutralny smak, bardzo dokładnie zmiksowane może zastąpić jedno jajko. Powoduje, że ciasta mają raczej ciężką wilgotną konsystencję, dlatego najbardziej nadają się do brownies czy chlebków bananowych itp. Przepisy na brownie znajdziesz tu.
  • Soda oczyszczona wymieszana z octem –świetnie pasuje do puszystych ciast. Jedno jajko można zastąpić łyżeczką sody zmieszaną z łyżką octu.
  • Sok jabłkowy –jako zastępnik jajka sprawdza się w ciasteczkach, babeczkach itp. Około 50 – 60 ml soku odpowiada jednemu jajku.

Zdrowe sposoby na pieczenie to żadna wiedza tajemna. Z naszego doświadczenia wynika, że w dzisiejszych czasach nie tylko się da, ale nawet trzeba zastąpić pewne składniki ich zdrowszą alternatywą. Może to wynikać z Twoich ograniczeń żywnościowych lub po prostu z niechęci do uczucia ciężkości żołądka. Staraliśmy się pokazać, że wybierając zdrowe przepisy nie musimy robić kompromisów w kwestii smaku.

zapiekanka warzywna

Bez mięsa

ciasto z brzoskwiniami

Desery & kolacje

pizza-recept

Makaron i pizza

Menu Title