Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600
Szybki chleb orkiszowy bez wyrastania - ŁATWE PRZEPISYŁATWE PRZEPISY
chleb orkiszowy

Szybki chleb orkiszowy bez wyrastania

Szybki chleb orkiszowy bez wyrastania odkryliśmy, gdy w naszym domu zabrakło chleba, a sklepy były już zamknięte. Poszukiwaliśmy szybkiego przepisu i poniższa propozycja spełniała ten warunek w zupełności. Tradycyjne przepisy na chleb wymagają cierpliwości i czasu na wyrośnięcie, naszego chleba orkiszowego nie trzeba wyrabiać ani odstawiać do wyrośnięcia. Nie ma w nim grama białej mąki, z tego samego ciasta można przygotować świetne bułeczki.

Szybki chleb orkiszowy bez wyrastania

Do tego przepisu potrzeba zaledwie kilka podstawowych składników. Do przygotowania potrzebna jest drewniana łyżka, miska i blacha do pieczenia wyłożona papierem. Przepis wystarcza na jeden mniejszy chleb orkiszowy lub 6-8 małych orkiszowych bułeczek. Ilość składników można podwoić, jeśli chleba nie zjemy od razu, można go zamrozić.

Składniki: Przygotowanie:
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 350 – 400 ml wody
  • różne ziarenka (dyniowe,
    słonecznikowe, lniane)

 

 

  1. Dobrze wymieszać suche składniki (mąkę, sól i sodę), następnie dodać olej
    i wodę. Na koniec wsypać ziarenka, część można odłożyć do posypania wierzchu chleba.
  2. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką aż do połączenia wszystkich składników.
  3. Ciasto będzie lepiące i klejące. Nie należy jednak dosypywać więcej mąki, bo chleb będzie za twardy i spoisty.
  4. Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Dobrze umączonymi rękoma uformować z ciasta bochenek, przenieść go na blachę. Jeśli robimy bułeczki, ciasto należy podzielić na 6-8 kulek i uformować z nich bułeczki.
  5. Piec w piekarniku  rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 50 minut (bułeczki pieką się około 10 minut krócej).

chleb orkiszowyOrkisz:

  • to stary nieprzetworzony podgatunek pszenicy o ciekawym orzechowym posmaku
  • zawiera dużo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku, magnezu, wapnia, potasu i witamin B, A i E
  • działa rozgrzewająco – poprawia ukrwienie organizmu
  • stymuluje system odpornościowy i działa regenerująco na komórki
  • jest lekkostrawny i dobrze tolerowany przez alergików

Przepis na szybki chleb orkiszowy bez wyrastania warto sobie zapisać. Nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda…

 

zapiekanka warzywna

Bez mięsa

ciasto z brzoskwiniami

Desery & kolacje

spaghetti bolognese

Makaron & pizza

Menu Title