tofu letnia sałatka

SMACZNE TOFU NA 7 SPOSOBÓW – WSZYSTKO ZALEŻY OD SPOSOBU PRZYGOTOWANIA

Z pewnością już kiedyś próbowaliście tofu lub wiedzieliście je na sklepowych półkach, ale może jeszcze nie wiecie, w jaki różnorodny sposób można je wykorzystać. Tofu to jeden z najzdrowszych i najłatwiejszych w przygotowaniu produktów. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu i możne znaleźć różnorodne zastosowanie w kuchni.

1. Wybierz właściwy rodzaj tofu

W zależności od rodzaju potrawy, którą chcemy przygotować, należy wybrać właściwy rodzaj tofu – naturalne, doprawione chilli papryczkami lub bazylią, marynowane lub wędzone. Tofu można wykorzystać do przygotowania słonych potraw i zup, a także słodkich przekąsek, deserów, napojów i kremów.

Z naszych przepisów wybierzmy: zupa pomidorowa knedle ze śliwkami

2. Wykorzystaj TOFU w potrawach kuchnii tradycyjnej i międzynarodowej

Nie bój się eksperymentów w kuchni, tofu świetnie zastąpi mięso czy sery. Może znaleźć zastosowanie zarówno w tradycyjnej, jak i międzynarodowej kuchni – efekt będzie z pewnością miłym zaskoczeniem. Potrawy z tofu smakują wyśmienicie i nie powodują uczucia ciężkości.

Z naszych przepisów wybierzmy: pizza z tofupolędwica na śmietanie

3. Marynowanie

Tofu jest pakowane z małą ilością wody, która zapewnia mu wilgotność i świeżość. Po wyjęciu z opakowania należy je osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko odcisnąć z niego wodę. Im lepiej tofu zostanie osuszone, tym bardziej zwarte pozostanie w gotowaniu. Odciśniętą wodę można następnie zastąpić marynatą lub przyprawami.

Zwłaszcza tofu naturalne nie posiada wyraźnego charakterystycznego smaku, wyróżnia się tym, że potrafi świetnie absorbować nowe smaki z marynaty lub przypraw. Im dłużej jest marynowane, tym wyraźniejszy smak uzyska.

4. Rozkrusz, zetrzyj na tarce, pokrój

Z tofu można eksperymentować w kuchni na wiele sposobów – tofu na surowo, tofu jako składnik risotto, tofu na sposób jajecznicy, tofu jako dodatek do sałatek i zup.

Z naszych przepisów wybierzmy: orzeźwiająca sałatka z tofu chilinaleśniki ze szpinakiem

5. Zmiksuj

Zmiksowane tofu to tofu o kremowej konsystencji odpowiedniej do przygotowania farszy i kremów do ciast, słonych wypieków i różnego rodzaju past do chleba.

Z naszych przepisów wybierzmy:  ziołowe kulki z tofu i kuskusemciasto czekoladowe brownie

6. Usmaż, ugriluj

Tofu można usmażyć na patelni, grillować lub zapiec w piekarniku.

Z naszych przepisów wybierzmy: letnia  sałatka chrupiacym tofudomowy tofu burger

7. Wykorzystaj do Farszu

Tofu świetnie nadaje się jako farsz do klusek, sos do makaronów, lasagni, faszerowania papryk i bakłażana. Można nim z powodzeniem zastąpić włoską ricottę.

Z naszych przepisów wybierzmy: zapiekany bakłażan i tofu sernik z owocami

 

 

 

Menu Title