Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600
Sałatka Cezar z chrupiącym tofu i domowymi grzankami  - ŁATWE PRZEPISYŁATWE PRZEPISY
sałatka

Sałatka Cezar z chrupiącym tofu i domowymi grzankami 

Gorąc się leje z nieba i wyobrażenie smażonego schabowego to ostatnia rzecz, którą chcielibyśmy przygotować sobie na obiad. Nawet zwykły makaron to za dużo w taką pogodę. Brak im świeżości, lekkości, tak potrzebnych w letnie dni. Lekka sałatka warzywna to najlepsze co można w takie dni zaserwować.

Sałatka Cezar z chrupiącym tofu i domowymi grzankami

Kombinacja tofu i świeżej sałaty rzymskiej połączona z lekkim dressingiem czynią z tej sałatki idealny letni obiad!

Składniki: Przygotowanie:
Sałatka:

  • 3 główki mini sałaty rzymskiej (lub liście klasycznej dużej sałaty rzymskiej), opłukanej,
    wysuszonej i porwanej na kawałki
  • ½ filiżanki tartego parmezanu
  • 1 filiżanka grzanek z bagierki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz

Dressing:

  • 100 g tofu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • ¼ szklanki octu balsamico
  • ¼ szklanki octu jabłkowego lub białego
    octu winnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz do smaku

 

  1. Tofu pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm i wrzucić do miski. Posypać solą i pieprzem, wymieszać z sosem sojowym.
  2. Patelnią rozgrzać na średnim ogniu. Po 1-2 minutach wlać na nią olej i wrzucić tofu (bez sosu sojowego, w którym się moczyło).
  3. Tofu lekko smażyć przez około 3-4 minuty, następnie kostki obrócić, by ser się równomiernie podsmażył ze wszystkich stron. Całe smażenie powinno trawać około 10 min.
  4. Porwaną na kawałki sałatę, ser i grzanki wrzucić do dużej miski. Całość polać dressingiem i wymieszać.
  5. Sałatkę z wierzchu posypać kostkami usmażonego tofu, lekko powtórnie skropić całość dressingiem.

Dressing:

  1. Czosnek i tofu umieścić w mikserze i rozmiksować na gładką mase.
  2. Dodać pozostałe składniki dressingu i miksować do uzyskania gładkiem i kremowej konsystencji.
  3. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

sałatka

By sałatka była bardziej kolorowa i świeższa, można ją wzbogacić pokrojonymi na połówki pomidorkami cherry. Mocno czerwone dojrzałe pomidorki ucieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy.

 

Menu Title