pizzavegana

Razowa pizza z tofu

Rozpocznijcie sezon wiosenny z super zdrową pizzą z mąki pełnoziarnistej z oliwą z oliwek i smaczną mieszanką z marynowanego tofu. Przepis dla was przygotowała Nikoleta Kováčová z Raw Mother&Daughter.

 Co potrzebujemy: Przygotowanie:
Na ciasto:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 130 ml wody
  • 3 g drożdży
  • 4 g soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Na tofu mieszankę:

  • 1 opakowanie marynowanego tofu
  • ząbek czosnku
  • drożdże
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • bazylia

Składniki na pizzę:

  • Krojone pomidory do posmarowania
  • Tofu mieszanka
  • Cukinia
  • Brokuły
  • Oregano
  1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Mąkę pełnoziarnistą, wodę, drożdże, oliwę z oliwek i sól mieszamy i odstawiamy na 40 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Następnie przygotowujemy wszystkie składniki na pizzę. Tofu kruszymy na drobno, dodajemy ząbek czosnku, oliwę z oliwek, drożdże, sok z cytryny, sól i bazylię. Wszystko mieszamy. Pozostałe składniki kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt koła. Blachę wyłożymy papierem do pieczenia i położymy na nim ciasto.
  4. Ciasto smarujemy poszatkowanymi pomidorami i dodajemy resztę składników – mieszankę tofu, brokuły, cukinię i oregano. Pieczemy przez 20 minut na 200 stopni.
  5. Gotową pizzę kroimy i podajemy. Smacznego

 TOFU biele

Menu Title