OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Quiche na ziemniaczanej skorupce

Szpinak i grzyby to świetne zestawienie, które zasyci i doda ciału tego co potrzebuje. Wypróbujcie smaczne quiche na ziemniaczanej skorupce i uszczęśliwcie swoje kubki smakowe.

 Co potrzebujemy: Przygotowanie:
  • 3 wielkie ziemniaki
  • 1 tofu białe/natural
  • 150 ml kwaśnego napoju sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g pieczarek
  • 2 garści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego szczypiorku
  • garść świeżej bazylii
  • pieprz, sól
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Formę wysmarujemy tłuszczem albo wyłożymy papierem do pieczenia, na dnie i okrajach poukładamy plasterki ziemniaków.
  2. Na oliwie z oliwek podsmażymy pieczarki pokrojone w plasterki, cały ząbek czosnku i po około 3 minutach świeży szpinak. Dusimy dopóki szpinak nie zmniejszy objętości o połowę. Posolimy, popieprzymy, wyjmiemy czosnek i ściągniemy z ognia.
  3. Tofu i kwaśne mleko sojowe rozmiksujemy na gładko. Połączymy z grzybami i szpinakiem, posiekanym szczypiorkiem i bazylią, całość doprawimy solą i pieprzem. Masę wylewamy na podstawę z ziemniaków.
  4. Pieczemy 35 – 40 min na 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy na 5 min do stężenia.

 TOFU biele

Menu Title