Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600
Przepisy, które postawią was na nogi - ŁATWE PRZEPISYŁATWE PRZEPISY
Cup of Ginger tea with lemon and honey on wooden background.

Przepisy, które postawią was na nogi

Jedzenie przede wszystkim zaspokaja głód, niekiedy jednak jest pomocne przy kłopotach ze zdrowiem. Warzywa i zioła potrafią na przykład wzmocnić układ odpornościowy, poprawić trawienie, pomóc przy szybszym powrocie do zdrowia, a wiele z nich ma nawet antybiotyczne właściwości. Rozpocznijcie sezon wiosenny smacznymi przepisami, które postawią was na nogi.

Imbirem przeciw migrenom

Imbir jest bardzo uczynnym pomocnikiem nie tylko podczas przeziębienia, ale również przy bólach głowy i migrenach. To korzeniowe warzywo zawiera kilka aromatycznych składników. Są to między innymi olejki eteryczne i pikantny substancja gingerol. Dzięki nim imbir rozrzedza krew, zapobiega rozwojowi wirusów i bakterii, a poza tym ma rozgrzewające właściwości.

Przy konsumpcji imbiru należy jednak zachować ostrożność. Dzienna zalecana dawka dla osób dorosłych to maksymalnie cztery gramy, ewentualnie w jednym daniu podczas dnia. Imbir pasuje praktycznie do każdej potrawy. Wypróbujcie na przykład zupę marchewkową z imbirem i Harissou.

Miętą poprawicie trawienie

Mięta pieprzowa jest pomocnikiem przy wszystkich problemach z trawieniem – neutralizuje wzdęcia, wspiera powstawanie soków żołądkowych, działa przeciwwymiotnie i poprawia apetyt. Pozytywny rezultat osiągniecie już przy pięciu listkach świeżej mięty. Miętę stosuje się przede wszystkim w herbatkach, smakuje również w różnych smoothie czy koktajlach, równie dobrze smakuje jako przyprawa w różnorakich daniach. Spróbujcie sobie z tym ziołem przygotować na przykład sałatkę z quinoa i tofu.

Boczniaki na wsparcie mechanizmów obronnych

Rodzimy grzyb boczniak ostrygowaty, jest pomocny przy budowie układu odpornościowego. Ten zdrowy smakołyk występuje na pniach drzew liściastych, z których czerpie substancje odżywcze uczynne również dla nas. Między innymi witaminy B, D, C, proteiny, niektóre kwasy tłuszczowe, śladowe ilości miedzi, żelaza, jodu, sodu, cynku czy selenu. Wszystkie te wygody możecie wykorzystać za pomocą na przykład zupy grzybowej.

Jeśli choroba już was dopadła, sięgnijcie po czosnek. Tiosufinaty występujące w czosnku mają antybiotyczne właściwości – nawet silniejsze niż antybiotyki przepisywane przez lekarzy. Najlepszy efekt osiągniecie jeżeli skonsumujecie świeżo rozgnieciony czosnek. Jeśli wam to nie odpowiada, dodajcie go do ulubionych potraw. Spróbujcie na przykład soczewicowej sałatki z tofu i czosnkiem.

Cudowny lek – hokkaido

Pomarańczowa dynia hokkaido poza doskonałym smakiem jest również pomocna przy wielu chorobach. Dzięki zawartości witamin A, C, B, E, błonnika, minerałów, potasu, cynku, magnezu czy fosforu działa oczyszczająco na trzustkę i śledzionę, dlatego lekarze polecają ją cukrzykom. Poza tym jest uczynna przy alergiach skórnych, służy jako prewencja przeciw rakowi jelita grubego, u mężczyzn wspomaga leczenie powiększonej prostaty, wspomaga pracę nerek. Wypróbujcie dynię hokkaido faszerowaną innymi zdrowymi ingrediencjami i wszystko to razem zapieczcie. Sprawcie radość kubkom smakowym ale przede wszystkim waszemu ciału.

Menu Title