Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600
Pierożki ravioli z farszem dyniowym - ŁATWE PRZEPISYŁATWE PRZEPISY
pierożki

Pierożki ravioli z farszem dyniowym

Jesień to czas dyń, na każdym targu jest ich dostatek. Coraz popularniejszą i polecaną ze względu na wartości odżywcze dynią jest odmiana hokkaido. Dziś polecamy pierożki z dyniowym farszem, są świetną propozycją na lekki obiad.

Pierożki ravioli z farszem dyniowym

Przygotowanie ciasta na ravioli nie zajmuje wiele czasu. Tradycyjną białą mąkę, można zamienić na pełnoziarnistą mąkę pszenną, trzeba się jednak liczyć z tym, że ciasto będzie trochę trudniej wyrobić. Ciasta z mąk pełnoziarnistych są cięższe, twardsze, ale znacznie zdrowsze.

Składniki: Przygotowanie:
Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g semoliny
  • 2 całe jajka

Farsz

  • 1/4 dyni hokkaido
  • 1 opakowanie tofu wędzonego
  • 1 mała cebulka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek

Przyprawy:

  • można wykorzystać pozostałą część dyni, rozrzedzoną w sojowym mleku
  • do ravioli świetnie pasuje tarty parmezan, szałwia, orzechy. Osobom lubiącym ostrzejsze smaki, polecamy dodanie do farszu chilli.
  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać semolinę i całe jajka.
  2. Wszystkie składniki wymieszać aż do momentu ich połączenia w gładkie ciasto. Wyrabiać jeszcze przez chwilę.
  3. Ciasto rozwałkować,  pokroić na kwadraty. Na każdym kwadracie układać łyżeczkę (lub mniej) dyniowego farszu.
  4. Zlepić brzegi kwadratów.

Farsz:

  1. Hokkaido umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulkę, po chwili dorzucić kostki dyni.
  3. Do masy dodać sól, pieprz czarny mielony i wędzone tofu (uprzednio rozmiksowane na gładki krem).
  4. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody układamy na talerzu, posypujemy tartym parmezanem, szałwią, tartymi orzechami lub chilli.

Jeśli szukasz więcej przepisów z hokkaido, polecamy np. warzywne frytki.

Wspominane w przepisie papryczki chilli:

pierożki

  • mają działanie przeciwzapalne,
  • wspomagają odchudzanie,
  • łagodzą ból

Szałwia, dobrze znana naszym babciom, ma wspaniałe właściwości lecznicze, np.

pierożki

  • działa przeciwgrzybicznie, przeciwpasożytniczo i przeciwzapalnie,
  • wspiera pracę wątroby i woreczka żółciowego,
  • działa rozkurczowo,
  • łagodzi nadmierne pocenie, zwłaszcza nocne i mające podłoże nerwowe,
  • zmniejsza wydzielania gruczołów mlecznych,
  • pomaga leczyć zapalenia żołądka i układu trawiennego,
  • pomaga leczyć zapalenia jamy ustnej, gardła, dziąseł, anginę,
  • zalecana w okresie klimakterium, silnych miesiączkach,
  • nie może być stosowana jako lek w czasie ciąży,
  • stosowana w większych ilościach może powodować skurcze

Mamy nadzieję, że nasza propozycja na pierożki ravioli z farszem dyniowym będzie Wam smakować. Życzymy smacznego!

zapiekanka warzywna

Bez mięsa

ciasto z brzoskwiniami

Desery & kolacje

pizza-recept

Makaron i pizza

Menu Title