Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600
Orzechowiec wigilijny - ŁATWE PRZEPISYŁATWE PRZEPISY
orzechowiec

Orzechowiec wigilijny

Trudno sobie chyba wyobrazić Boże Narodzenie bez pachnących korzennymi przyprawami ciast, deserów z orzechami, bakaliami lub makiem. Tradycyjne przepisy bożonarodzeniowe bazują na darach jesieni – orzechach, suszonych owocach, miodzie. Orzechowiec w naszej wersji to ciasto warte grzechu, bogate w miód, dosładzane cukrem trzcinowym, na bazie mąki razowej i z kremem z mleka roślinnego.

Orzechowiec wigilijny

Składniki: Przygotowanie:
Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1,5 szklanki mąki białej mąki pszennej
  • 2 jaja
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 150 g masła roślinnego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu

Krem

  • 3 szklanki mleka roślinnego, np. owsianego, migdałowego, sojowego
  • 150 g dobrej jakości masła roślinnego (może to być zwykłe masło)
  • ziarenka jednej laski wanilii
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego

Masa orzechowa

  • 250 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 75 gr masła roślinnego

 

Orzechowiec najlepiej smakuje, gdy smaki się przegryzą, a ciasto nabierze lekkiej wilgoci. Wystarczy je odstawić na noc w chłodne miejsce.

Przepis na Mleko migdałowe – sposób przygotowania

Ciasto

  1. Mąki przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem.
  2. W mąkach posiekać twarde masło, dodać jajka, miód.
  3. Zagnieść elastyczne ciasto, które podzielić na dwie równe części.
  4. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Jedną część ciasta rozwałkować i umieścić na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10-15 minut.

Masa orzechowa

  1. W rondlu o grubym dnie roztopić masło, cukier i miód. Dorzucić posiekane orzechy włoskie i smażyć przez kilka minut.
  2. Drugą część ciasta przygotować do pieczenia, ale na wierzch ułożyć podsmażoną masę orzechową.
  3. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.

Krem

  1. W jednej szklance mleka wymieszać dokładnie mąki.
  2. Pozostałą ilość mleka zagotować wraz z wanilią i cukrem.
  3. Na gotujące się mleko wlać mleko z mąką i cały czas mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
  4. Po odstawieniu z ognia gorąca masę budyniową wymieszać z masłem.
  5. Wystudzone placki przełożyć wystudzonym kremem. Wierzchnią warstwą ciasta jest oczywiście warstwa orzechowa.

orzechowiec

Orzechowiec świetnie smakuje z filiżanką czarnej kawy lub szklanką mleka.

Inspiruj się innymi naszymi przepisami:

zapiekanka warzywna

Bez mięsa

ciasto z brzoskwiniami

Desery & kolacje

pizza-recept

Makaron i pizza

Trudno sobie chyba wyobrazić Boże Narodzenie bez pachnących korzennymi przyprawami ciast, deserów z orzechami, bakaliami lub makiem. Tradycyjne przepisy bożonarodzeniowe bazują na darach jesieni - orzechach, suszonych owocach, miodzie. Orzechowiec w naszej wersji to ciasto warte grzechu, bogate w miód, dosładzane cukrem trzcinowym, na bazie mąki razowej i z kremem z mleka roślinnego. Orzechowiec wigilijny Składniki: Przygotowanie: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 1,5 szklanki mąki białej mąki pszennej 2 jaja ½ szklanki cukru trzcinowego 150 g masła roślinnego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki miodu Krem 3 szklanki mleka roślinnego, np. owsianego, migdałowego, sojowego 150 g dobrej jakości masła roślinnego (może to być zwykłe masło) ziarenka jednej laski wanilii 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego Masa orzechowa 250 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 75 gr masła roślinnego   Orzechowiec najlepiej smakuje, gdy smaki się przegryzą, a ciasto nabierze lekkiej wilgoci. Wystarczy je odstawić na noc w chłodne miejsce. Przepis na Mleko migdałowe – sposób przygotowania Ciasto Mąki przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem. W mąkach posiekać twarde masło, dodać jajka, miód. Zagnieść elastyczne ciasto, które podzielić na dwie równe części. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i umieścić na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10-15 minut. Masa orzechowa W rondlu o grubym dnie roztopić masło, cukier i miód. Dorzucić posiekane orzechy włoskie i smażyć przez kilka minut. Drugą część ciasta przygotować do pieczenia, ale na wierzch ułożyć podsmażoną masę orzechową. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut. Krem W jednej szklance mleka wymieszać dokładnie mąki. Pozostałą ilość mleka zagotować wraz z wanilią i cukrem. Na gotujące się mleko wlać mleko z mąką i cały czas mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Po odstawieniu z ognia gorąca masę budyniową wymieszać z masłem. Wystudzone placki przełożyć wystudzonym kremem. Wierzchnią warstwą ciasta jest oczywiście warstwa orzechowa. Przepis na Boże Narodzenie: pieczony łosoś z ziołami i grejpfrutem Przepis na Boże Narodzenie: tort makowy bez dodatku cukru Szybki piernik bezlaktozowy Czekoladowy sernik Zdrowe trufle marchewkowe Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z suszonymi pomidorami Orzechowiec świetnie smakuje z filiżanką czarnej kawy lub szklanką mleka. Inspiruj się innymi naszymi przepisami: Bez mięsa Desery & kolacje Makaron i pizza

User Rating: Be the first one !
0

Menu Title