AdobeStock_116066318-e1485507535921

Oczyszczanie organizmu: dlaczego jest takie korzystne?

Za pomocą detoksykacji uwolnicie ciało od toksyn i osadów, ale dzięki niej możecie również zapobiec wielu chorobom. Zapomnijcie o głodówkach, a zamiast nich dodajcie do codziennych posiłków produkty, którymi oczyścicie ciało i duszę. W zamian zyskacie więcej energii, lepszą odporność czy niespodziankę w postaci niższej wagi. Wystarczy jeśli będziecie się trzymać tych 5 wskazówek.

1. Jak zacząć i kiedy skończyć

Jeszcze przed rozpoczęciem kuracji oczyszczającej należy sobie uświadomić, że oczyszczanie to nie post. Organizm mielibyście na detoks przygotowywać stopniowo, aby ciało nie doznało zbytniego szoku. Długość detoksykacji to zawsze sprawa indywidualna, która jest zależna od stanu zdrowia czy rodzaju kuracji.

Kurację należy stosować przynajmniej do wtedy, dopóki nie poczujecie się lepiej albo nie dostaniecie się do celu, który sobie postawiliście. Detoksykacji nie należy przeprowadzać podczas choroby i przy osłabionym organizmie, kiedy ciało potrzebuje pełnowartościowej diety bez wyraźnych zmian.

2. Woda – podstawa funkcjonowania organizmu

Nasze ciało nie obejdzie się bez wody, czy chcemy schudnąć albo nie. Przy oczyszczaniu, właściwie już przed nim, należy w ciągu dnia przyjąć więcej wody niż normalnie. Czysta woda, w pierwszym rzędzie, oczyści organizm i odpowiednio przygotuje ciało na kurację, a jednocześnie go nawodni i zregeneruje komórki. Szklanką wody pół godziny przed posiłkiem nawodnicie śluzówkę żołądka czym usprawnicie cały proces trawienia. Zalecana dzienna dawka wody to 2 litry, ale podczas kuracji oczyszczającej dobrze jest stopniowo nauczyć ciało na przyjęcie 3 litrów wody dzienne.

3. Zdrowe zielona warzywa

Następnym krokiem do udanej detoksykacji jest wzbogacenie swojego menu o warzywa. Wszystkie zielone warzywa zawierają chlorofil, który jest silnym antyoksydantem. Tym, że jest zasadowy dodatkowo nie dopuszcza do przekwaszenia organizmu. Dodajcie do swoich dań na przykład szpinak, seler, pokrzywę, sałatę, zieloną paprykę, brokuły albo jakakolwiek zielone warzywa czy owoce. Świeże i surowe, soki z nich albo smoothie – wybór należy do was. Ciało podziękuje wam później, a kubki smakowe od razu.

4. Czerwone dla toksyn

Syto czerwone warzywa swoim specyficznym smakiem wzbogacą wasze menu, które w nowej wersji będzie lżejsze, ale tak samo bogate w substancje odżywcze. Najwięcej potrzebnych witamin z czerwonych warzyw zyskacie jeśli przygotujecie sobie z nich sok. To przez wysoką zawartość potasu, magnezu czy witaminy C, które stopniowo tracą swoje właściwości podczas obróbki cieplnej. Jeśli nie lubicie surowych warzyw, spróbujcie na przykład syropu z buraków czerwonych. Smaczny i wyjątkowo zdrowy napój zawiera białka, żelazo, magnez, miedź, cynk, fluor, mangan, witaminy B1 i B2 i wiele innych substancji odżywczych, dzięki którym wzmocnicie paznokcie, oczyścicie cerę albo poprawicie wygląd włosów. Ale to nie są tylko buraki – zdrową alternatywą są również papryka, rzodkiewka czy inne czerwone warzywa.

5. Zioła – udane zakończenie

Nie bez powodu zioła stanowią podstawę dobrych rad naszych babć. Prawie zioła utrzymają nasze ciało w dobrej kondycji po zakończonej kuracji. Dzięki herbatkom uzyskacie z nich niezbędne składniki odżywcze, a jednocześnie przyjemnie się rozgrzejecie. Wyciągiem z łopianu możecie przeczyścić krew, pokrzywa oczyszcza cały organizm od toksyn a mlecz krew i nerki. Równie zdrowe są też mięta, szałwia, brzoza czy dzika róża. Pożądany efekt osiągniecie suszeniem ziół a nie herbatami z torebki.

Menu Title