quiche

Mini quiche ze szpinakiem i grzybami

Smaczny, wiosenny przepisy, który pasuje jako przekąska na imprezę albo lekką kolację. Poradzi sobie z nim nawet początkujący. Spróbujcie Mini quiche ze szpinakiem i grzybami.

Co potrzebujemy: Przygotowanie:
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 100 ml wody szczypta soli
  • 200 g tofu natural
  • 100 g młodego (baby) szpinaku
  • 100 ml mleka sojowego
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny, sól
  1. Z mąki, pokrojonego masła, wody i szczypty soli ugnieciemy ciasto, które rozwałkujemy, wyłożymy nim foremki, podziurkujemy widelcem i pieczmy około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
  2. Międzyczasie przygotujemy farsz: Miksujemy tofu z mlekiem, aż powstanie gładka masa. Na oliwie z oliwek podsmażymy przeciśnięty czosnek, dodamy szpinak, pokrojone pieczarki, podlejemy odrobiną wody i chwilkę dusimy.
  3. Na koniec wmieszamy zmiksowane tofu, doprawimy i gotową masę przełożymy na podpieczone ciasto do foremek. Pieczemy jeszcze przez 20 minut (zależy od wielkości foremek).

Menu Title