domowy majonez

Domowy majonez bez jajek

Domowy majonez bez jajek to świetna alternatywa klasycznego majonezu. Roślinny majonez jest nie tylko źródłem białka, ale może być również spożywany przez osoby uczulone na białko mleka krowiego lub nietolerujące laktozy.

Domowy majonez bez jajek

Przygotowanie domowego majonezu, który świetnie nadaje się jako dodatek do delikatnych sałatek, trwa około 10–12 minut.

Składniki: Przygotowanie:
  • 1 kostki TOFU naturalnego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczki pełnotłustej musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/ 4 szklanki oleju z orzechów ziemnych

Nasza rada:

  • Olej z orzechów ziemnych można zastąpić dobrej jakości oliwą z oliwek.
  1. Umieścić w mikserze tofu, olej sezamowy, ocet jabłkowy, musztardę, sól, pieprz, całość rozmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Do gładkiej masy stopniowo dodawać (w małych ilościach) olej z orzechów ziemnych – ilość zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać.
  3. Majonez najlepiej spożyć od razu.

domowy majonez

Dla podniesienia walorów smakowych w powyższym przepisie użyliśmy oleju sezamowego i fistaszkowego. Mamy nadzieję, że przepis na domowy majonez bez jajek przypadnie Wam do gustu.

Życzymy smacznego!

Menu Title