Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600
Czekoladowe muffiny z awokado - ŁATWE PRZEPISYŁATWE PRZEPISY
czekoladowe muffiny

Czekoladowe muffiny z awokado

Jeśli zwracasz uwagę na ilość spożywanego codziennie cukru, niniejszy przepis na deser w żaden sposób nie zaburzy zdrowej równowagi. Czekoladowe muffiny upiekliśmy bez białego cukru. Ponadto nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, zatem mogą być spożywane również przez osoby z nietolerancją laktozy czy białka mleka krowiego.

Czekoladowe muffiny z awokado

Chyba największą zaletą muffinów jest to, że są proste i szybkie w przygotowaniu. To świetny deser do popołudniowej kawy, nadają się również na słodkie śniadanie. Tak, czy inaczej, zdrowszą wersję czekoladowych muffinów możecie zjeść kiedykolwiek i bez wyrzutów sumienia!

Jeśli szukasz trendów związanych ze zdrowym żywieniem, przeczytaj nasz artykuł Zdrowe wypieki – czym zastąpić tradycyjne składniki.

Składniki: Przygotowanie:
  • 225 g mąki pszennej
  • 30 g gorzkiego kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru kokosowego
  • 250 ml napoju sojowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (lub ziarenka z jednej laski wanilii)
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady (70%)

Do dekoracji:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki gorzkiego kakao, przesypanego przez sito
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować blachę do pieczenia muffinów, do każdego wgłębienia włożyć papilotkę.
  2. Mąkę przesiać do większej miski, proszek do pieczenia i kakao wymieszać z cukrem kokosowym.
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszać mokre składniki – roztrzepane jajka, olej i napój sojowy.
  4. Mokre składniki wlać do suchych składników i całość delikatnie wymieszać. Należy uważać, by nie mieszać zbyt długo i intensywnie – ciasto może się wtedy stać gumowe. W cieście mogą pozostać grudki.
  5. Ciasto rozłożyć do papilotek i piec przez około 20 minut.
  6. Przy użyciu patyczka do szaszłyków lub wykałaczki sprawdzić, czy muffiny są już upieczone – jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, muffiny należy wyciągnąć z piekarnika. Odstawić do wystygnięcia.
  7. W tym czasie przygotować polewę. Zmiksować awokado, kakao i cukier kokosowy na gładki krem. Krem nakładać rękawem do kremów lub zwykłą łyżeczką na wystudzone czekoladowe muffiny.

czekoladowe muffiny

Osobom, które lubią czekoladowe muffiny, polecamy kilka inspiracji:

Wypróbuj również przepisy z awokado:

Inspiruj się innymi naszymi przepisami:

zapiekanka warzywna

Bez mięsa

ciasto z brzoskwiniami

Desery & kolacje

pizza-recept

Makaron i pizza

Menu Title