Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600
Buddha bowls - ŁATWE PRZEPISYŁATWE PRZEPISY
QE6A3329c_mala

Buddha bowls

Przepis jest szybki, prosty i sycący. Doskonały jako ciepła kolacja.

Co potrzebujemy: Przygotowanie:
  • 100 g białej quinoa
  • 200 g ugotowanej konserwowej cieciorki (bio w szkle)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • Sól
  • Wędzone tofu Lunter, albo inne ulubione
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 garści młodego szpinaku
  • 2 dojrzałe awokado
  • Czarny sezam
  • Biały jogurt
  1. Quinoa przygotowujemy jako pierwszą. Zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1:2 (quinoa:woda). Dodamy kilka kropel oliwy z oliwek i sól. Przykrywamy i odstawiamy.
  2. Cieciorkę dokładnie płuczemy kilka razy, a następnie porządnie osuszymy ręcznikiem papierowym. Zalewamy 4 łyżkami oleju, dodajemy kurkumę i posolimy. Dokładnie mieszamy.
  3. Cieciorkę prażymy na sucho na wielkiej patelni. Od czasu do czasu mieszamy. Dobrze jest przykryć patelnię, gdyż cieciorka czasami zachowuje się jak popcorn. Prażymy około 3-5 min.
  4. Na drugiej patelni podsmażamy tofu, które smarujemy sosem sojowym.
  5. Szpinak możemy zostawić surowy, albo go również króciutko podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek, ewentualnie można dodać 1 ząbek czosnku.
  6. Wszystko przekładamy do miski. Na wierzch układamy awokado i posypujemy czarnym sezamem. Podajemy z białym jogurtem. Jogurt możecie doprawić kurkumą i solą. Jeśli lubicie pikantniejsze dressingi, przygotujcie miodowy z oliwy z oliwek, miodu i skórki pomarańczowej.

 

Menu Title