pizza

Bakłażanowa pizza z wędzonym tofu i warzywami

Pizza jest synonimem niezdrowego jedzenia. Przygotujcie ją sobie z wędzonym tofu i warzywami. Połączcie dobry smak z naprawdę odżywczym daniem.

Co potrzebujemy: Przygotowanie:
  • 1 ładny większy bakłażan
  • sos pomidorowy (passata di pomodoro)
  • warzywa: pomidory, papryka, cukinia, oliwki, szpinak, grzyby
  • zioła: bazylia, rozmaryn, oregano
  • 1 wędzone tofu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz czarny
  1. Bakłażan kroimy na centymetrowe plastry, z obu stron lekko solimy, i odstawiamy na pół godziny (bakłażan puści sok). Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy w misce oliwą z oliwek, przyprawimy ziołami (świeżymi i suszonymi) i pozostawimy do marynowania.
  2. Po półgodzinie bakłażan osuszymy papierowym ręcznikiem i wyciśniemy z niego jeszcze resztkę wody. Plastry układamy na blachę wysłaną papierem do pieczenia,  smarujemy

 

Tofu wędzone

Menu Title