Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /nfsmnt/hosting1_2/e/f/eff61b65-3b8b-4c20-8eda-897da0ec543c/latwe-przepisy.pl/web/wp-includes/plugin.php on line 600
Bagietka orkiszowa - ŁATWE PRZEPISYŁATWE PRZEPISY
bagietka przepis

Bagietka orkiszowa

Lubisz świeże, chrupiące i pachnące bagietki? Chcesz jeść pieczywo ze zdrowych składników? Dobrze trafiłeś! Wyjaśnimy, jak przygotować w domu rustykalne bagietki według niezwykle prostego przepisu. Bagietka z mąki orkiszowej – na inne pieczywo już nie będziesz miał ochoty.

Bagietka orkiszowa

Podstawowy przepis na pieczywo orkiszowe, w tym wypadku bagietki, składa się z czterech składników. Radzimy wypróbować przepis podstawowy, a następnie spróbować go modyfikować różnymi dodatkami, jak np. smażoną cebulką, ziołami prowansalskimi, mieszanką serów. Bagietki robi się co prawda z ciasta drożdżowego, ale nawet początkujący „piekarze” nie powinni się obawiać – przepis jest banalny. Nie potrzeba też żadnych specjalnych sprzętów kuchennych. Wystarczy szklanka, jedna duża miska i drewniana łyżka do mieszania ciasta. Jeśli nie masz w domu mąki orkiszowej, możesz użyć zwykłej mąki pszennej (w takiej samej ilości). Warto piec pieczywo w domu, bo mamy pewność, że nie zawiera ono żadnych niepożądanych dodatkowych składników.

Z podanych składników można zrobić dwie bagietki.  

bagietka

Składniki: Przygotowanie:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 ½ szklanki letniej wody
  • Odrobina mąki do posypania stolnicy

Nasza rada: Bagietka wychodzi pyszna z samego przepisu podstawowego, ale namawiamy do modyfikowania smaku poprzez dodatki, dla przykładu:

  • Orkiszowe z ziarenkami: mąkę wymieszać z kopiastą łyżką ziarenek wg własnych preferencji – lnianymi, dyniowymi, słonecznikowymi.
  • Żytnie z kminkiem: 1 szklanka mąki pszennej zamienić na 1 szklankę mąki żytniej, następnie dodać do mąki 1 łyżeczkę kminku.
  • Cebulowe: na odrobinie oleju usmażyć jedną drobno pokrojoną cebulę, gdy cebula wystygnie dodać ją do wyrośniętego ciasta i jeszcze raz je delikatnie przemieszać.
  • Oliwkowe: przygotowanie jest analogiczne, jak w przypadku bagietki cebulowej, ale zamiast cebuli do ciasta należy dodać 2 łyżki posiekanych oliwek.

 

 

  1. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól i drożdże. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać suche składniki drewnianą łyżką. Jeśli korzystamy z ziarenek, należy te teraz dodać do mąki.
  2. Do suchych składników wlać wodę i wymieszać całość drewnianą łyżką. Powstanie lepka masa o konsystencji pure. Nie trzeba jej mieszać długo, wystarczy, że suche składniki połączą się z wodą.
  3. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W zależności od temperatury w  pomieszczeniu ciasto może rosnąć od jednej do trzech godzin. Ciasto jest wyrośnięte, gdy podwoi swoją objętość. Jeżeli korzystamy z mąki żytniej lub pełnoziarnistej, ciasto rośnie wolniej i nie osiąga takiej objętości, jak w przypadku ciasta z białej mąki pszennej.
  4. Po wyrośnięciu przerzucić ciasto na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części i każdą chwilę wyrabiać. Jeśli robicie ciasto z oliwkami, prażoną cebulką lub innymi składnikami, należy je w tym momencie dodać do surowego ciasta, Uformować z ciasta 2 bochenki. Nie należy się obawiać podsypywania ciasta dodatkową ilością mąki, ważne by bochenki się dobrze formowały.
  5. Piekarnik rozgrzać do temp. 220 stopni.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,  z bochenków uformować bagietki, długość i grubość według uznania. Bagietki umieścić na blasze. Ostrym nożem lekko naciąć je z wierzchu. Piec przez około 25 minut.

Tak wygląda nasza bagietka cebulowa:

bagietka

Mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz prosty przepis. Jeśli bagietka Wam smakowała, mamy dla Was jeszcze jeden przepis z mąki orkiszowej – super lekki chlebek orkiszowy bez wyrastania.

Menu Title